Over de toeristische route Gamle Strynefjellsvegen
De toeristische route Gamle Strynefjellsvegen loopt van Grotli naar Videsaeter en behoort tot de mooiste routes van Noorwegen. De bergweg gaat over de Strynefjellet en een provinciegrens, hierdoor vormt het een verbinding tussen West-Noorwegen en Zuid-Noorwegen. Bij deze route is het voornamelijk de weg zelf die ervoor zorgt dat het tot de meest prachtige van het land maakt. De weg brengt je terug in de tijd en laat je genieten van vakmanschap en natuurlijk ook van het Noorse landschap. Het hoogste punt van de eeuwenoude weg is gelegen op 1139 meter boven zeeniveau.
Mooiste weg van Noorwegen
De toeristische route Gamle Strynefjellsvegen is onderdeel van de National Scenic Routes, of Nasjonale Turistveger in het Noors. Dit zijn officieel de 18 mooiste routes van Noorwegen, uitgeroepen door de Noorse overheid.
De ligging van de weg is ook speciaal, het ligt namelijk vlakbij de routes Sognefjellet (➚) en Geiranger-Trollstigen (➚). Beiden zijn ook National Scenic Routes. Tijdens een rondreis is het een aanrader om deze routes met elkaar te combineren.
Aanleg van de eeuwenoude Gamle Strynefjellsvegen
Met slechts een lengte van 27 kilometer is de toeristische route Gamle Strynefjellsvegen geen lange weg, wel is de bergweg door de prachtige omgeving een echte aanrader tijdens een vakantie naar Noorwegen. De weg is een verbinding tussen Grotli en Videsaeter en heet officieel de Fylkesvei 258, met dit nummer staat de route dan ook op diverse kaarten aangeduid.
Waar veel National Scenic Routes zijn aangelegd als wegen voor inwoners en later zijn uitgegroeid tot toeristische trekpleisters, is de Gamle Strynefjellsvegen aangelegd vanwege het toenemende toerisme. Het is zelfs de oudste toeristische route van het land. Eind 19e eeuw kwam het toerisme steeds meer op en ontstond het idee om een weg aan te leggen over Strynefjellet. In 1881 werd besloten om de weg te gaan bouwen, waarna het tot 1894 duurde voordat de weg kon worden afgemaakt en geopend.
Het is goed te zien dat de weg eind 19e eeuw is aangelegd, onderweg zie je oude stenen bruggen, met de hand gebouwde stenen muren en grote keien langs de weg. Deze keien zijn langs de weg geplaatst als vangrail. Tevens zie je langs de route diverse oude stenen platen, deze zijn geplaatst om reizigers een schuilplaats te kunnen bieden tijdens regenbuien of nachten.
Bijzondere weg
De Gamle Strynefjellsvegen werd in 1894 geopend. Toen der tijd reden er nog geen auto’s en verplaatsen mensen zich lopend, per paard of met een kar. Op diverse plekken van de weg 258 is merkbaar dat de eeuwenoude weg niet voor auto’s was gebouwd, het is daar namelijk smaller en er zijn een aantal bochten. Tussen Grotli en de provinciegrens van Vestland en Innlandet mogen daarom geen voertuigen langer dan 8 meter en zwaarder dan 8 ton rijden. Voor een auto geen enkel probleem, maar voor een auto met caravan vaak wel.
Wintermaanden grotendeels gesloten
Veel Noorse bergwegen zijn in de wintermaanden afgesloten omdat de wegen verdwijnen onder een dikke laag sneeuw. Ook het grootste gedeelte van de toeristische route Gamle Strynefjellsvegen is in de winter gesloten voor voertuigen.
De weg 258 is meestal afgesloten van oktober tot juni, maar de exacte sluiting- en openingsdatum zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Het kan voorkomen dat de toeristische route Gamle Strynefjellsvegen al eerder moet worden afgesloten of pas later kan worden geopend. De Fylkesvei 15, dat een klein deel van de route vormt en daarnaast ook een verbinding is tussen Grotli en Videsaeter, is in de wintermaanden wel open.