Route en bezienswaardigheden Gamle Strynefjellsvegen-route

De 27 kilometer lange Gamle Strynefjellsvegen-route is eind 19e eeuw aangelegd vanwege het groeiende toerisme in Noorwegen. Het werd geopend in 1894 en is de oudste toeristische weg van het land. Het loopt over de Strynefjellet en verbindt Grotli en Videsaeter met elkaar.

Lees meer over de toeristische route Gamle Strynefjellsvegen >
 

Eeuwenoude Gamle Strynefjellsvegen-route

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Gamle Strynefjellsvegen-route is de weg zelf. Er is goed zichtbaar dat de route eind 1800 is aangelegd, hierdoor is de weg ook onderdeel geworden van de het Noorse culturele erfgoed.

Onderweg rij je over eeuwenoude bruggen van handgemaakte stenen, oude stenen muren en lange rijen keien. Deze keien langs de weg zijn geplaatst als vangrail.
 

Waterval Videfossen

Langs de route ligt de Videfossen-waterval, ook wel Buldrefossen genoemd. Het is de enige bezienswaardigheid langs de Gamle Strynefjellsvegen-route.

Parkeer je voertuig en loop in een paar minuten naar het speciale uitkijkplatform bij de waterval. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de bijzondere waterval met helderblauw water. Tevens heb je een mooi uitzicht op de 1848 meter hoge Skålafjellet-berg. Parkeren kan bij het Videseter Hotel, wel moet er voor het parkeren betaald worden. Het pad naar de waterval is niet geschikt voor rolstoelen.
 

 

Øvstefoss waterval

De Øvstefoss waterval is een grote toeristische trekpleister, dat net buiten de Gamle Strynefjellsvegen-route ligt. De waterval stroomt vanuit de bergen naar beneden in de Hjelledalen-vallei en is van dichtbij te bewonderen. De waterval is gelegen langs de snelweg Fv15 en er is ruimte om de auto te parkeren. Vanaf de parkeerplaats loopt er een 200 meter lang voetpad om dichterbij de waterval te komen de deze van dichtbij te bewonderen. Het pad is niet toegankelijk voor rolstoelen.
 

Uitkijkpunt Hjelledalen

Langs de snelweg Fv15 ligt tevens uitkijkpunt Hjelledalen. Waar de meeste uitkijkplatformen in Noorwegen voorzien zijn van architectonische bouwwerken en sanitaire voorzieningen, is dit niet het geval bij uitkijkpunt Hjelledalen. Het is een simpele parkeerplaats langs de snelweg, maar dit doet geen afbreuk aan het uitzicht. Vanaf de parkeerplaats heb je namelijk een prachtig uitzicht op de Hjelledalen.
 

Jøl bru

Richting de Hjelledalen, verder weg van de Gamle Strynefjellsvegen-route, daal je in een aantal haarspeldbochten af naar de vallei. Onderweg kom je ook over de Jøl bru, oftewel Jøl brug. De brug waarover de weg loopt is niet oud, de originele Jøl bru die ernaast ligt wel. De oude Jøl bru is gebouwd in 1883 en een bijzonder bouwwerk. Het was echter te smal om het vele verkeer over de snelweg aan te kunnen, daarom werd er een nieuwe gebouwd. Bij de bruggen zal een nieuw uitkijkplatform komen, zodat toeristen de bruggen kunnen bewonderen en tevens over de oude Jøl bru kunnen wandelen.
 

Dorp Hjelle

Rij je verder richting Stryn, dan kom je onderin de Hjelledalen-vallei bij het dorp Hjelle. Deze is gelegen bij het meer Oppstrynsvatnet. Het dorp is het einde van de vallei en is een typisch idyllisch Noors dorp.